Dieta Oloproteica reduce psoriazisul

Un studiu metabolic bazat pe rezonanța magnetică nucleară, inițiat de prof. Univ. Giuseppe Castaldo și o echipă de 10 medici, a demonstrat eficiența dietei Ooloproteice la pacienții cu psoriazis. Psoriazisul este o boală inflamatorie a epidermei bazată pe un mecanism imunologic care implică celulele Langerhans și limfocitele T, care produc citokine pro-inflamatorii. Factorii genetici, factorii de mediu și alimentația deficitară sunt considerați a fi factorii declanșatori ai bolii.

Numeroase studii au raportat că psoriazisul este asociat cu obezitatea la un număr mare de pacienți. Excesul de țesut adipos, tipic obezității, determină o stare inflamatorie sistemică provenită din țesutul adipos activ inflamator. Prin urmare, reducerea greutății este o strategie de combatere a acestei stări pro-inflamatorii. Protocolul dietei Oloproteice a fost asociat cu o reducere semnificativă a țesutului adipos visceral. În studiul nostru, am evaluat eficacitatea unui program agresiv de slăbire (WL) cu o fază de inducție ketogenică ca tratament de primă linie pentru psoriazisul cronic în plăci.

În acest studiu, pacienții adulți rezistenți la medicamente supraponderali sau obezi, cu psoriazis cronic stabil, au primit 10 săptămâni de dietă Oloproteică. Intervenția dietetică a dus la o reducere a greutății corporale medii de 12,0% (-10,6 kg), dar și o reducere semnificativă a PASI. Tratamentul a dus, de asemenea, la o reducere semnificativă a suprafeței corporale afectate (–17,4%) și la o îmbunătățire a severității mâncărimii (–33,2 puncte) și a indicelui calității vieții dermatologice (+13,4 puncte). Datele noastre arată că o dietă ketogenică cu conținut scăzut de calorii poate fi considerată o strategie de succes și o opțiune terapeutică pentru a obține o îmbunătățire a dismetabolismului legat de psoriazis, cu o corecție semnificativă a stării metabolice și inflamatorii complete.

Leave a reply